Zašto sam postavila (verovatno) najjezivije pitanje u istoriji televizije?

Moja producentkinja me je nazvala i rekla: poslala sam ti pitanja, sigurno ćeš me zvati kad ih pročitaš. Nije to bila uobičajena komunikacija. Obično bi rekla, samo kaži da li si dobila mail. “Žrtva dugogodišneg incesta” bila je prva rečenica koja je stajala u uobičajenom kratkom opisu učesnika kontraverznog TV formata “Trenutak istine”.

Odmah sam je pozvala i pitala šta su rekli psiholozi i šta je ona rekla na probnom razgovoru. “Ja sam siromašna, ali nisam ovde došla zbog novca. Hoću da podelim moju priču sa svima, da čuju ljudi kako sam nastavila život. Pa ako nekom pomognem to je dobro. Ja nisam imala nikog da mi pomogne, možda ja nekom pomognem, to je rekla”  kaže mi producentkinja. Pitam za psihologe. Kaže, uradili su detaljno analizu, ne mogu da se načude koliko je žena jaka i koliko joj je profil ličnosti stabilan, procena je da je apsolutno spremna da o tome govori. Ja nisam znala pre samog snimanja da li će oni da odgovore DA ili NE i kakav će biti rezultat poligrafa. Sve sam to saznavala direktno u studiju.

Listam pitanja i sklapam pazl jezive sudbine devojčice koju je otac prvi put silovao kada je bila u nižim razredima osnovne škole. Otac je tukao do krvi i godinama silovao. Pretio da će pobiti braću i sestre ako ikome kaže. Bila je toliko mala da nije znala da se to ne dešava i drugima. Bila je odličan djak. Nekoliko puta je prijavljivala oca policiji. Ili ju je majka terala da kaže da je slagala ili joj u policiji nisu verovali. Niko joj nije verovao a svi su znali. I svi su ćutali.

I onda naidjem na pitanje : “Da li ste ikada doživeli orgazam sa ocem?”.  Iste sekunde nazovem producentkinju koja je jedna od dve osobe koje su znale odgovore takmičara i rezultat poligrafa.

“Jelena, da je odgovor NE sigurno ne biste stavilli ovo pitanje. Dakle odgovor je DA. Šta da radim sa tim pitanjem i šta da radim sa odgovorom? Zašto uopšte da pitamo ženu ovako nešto? Ja ne znam kako da nastavim razgovor sa njom…izbacite ovo pitanje ovo je nešto najjezivije što sam čula, jeste li se konsultovali sa stručnjacima..” u dahu sam govorila.

Jelena mi je dala kontakt čoveka koj je magistrirao na temi – žrtve dugogodišnjeg zlostavljanja i zlostavljači. Sa njim su se i konsultovali oko pitanja. Dobijam objašnjenje od stručnjaka : kod dugogodišnjih zlostavljanja, koja mogu da budu i incest, žrtva se samo prvih nekoliko puta opire. Kako vreme prolazi, prestane da se opire i to prerasta u (izuzetno) ružnu seksualnu rutinu. Praktično, to je silovanje prvih nekoliko puta. Kasnije je seksualni čin. I dešava se da telo reaguje.

Kako je zavet ćutanja žrtve incesta na najvećem mogućem nivou, kada se to dogodi, žrtva najverovatnije nikada o tome neće progovoriti, jer će to samo zapečatiti njeno ćutanje. Zbunjenost, osećaj krivice kod žrtve samo poraste ako se dogodi da telo reaguje posle desetina i stotina seksualnih odnosa koje je imala sa zlostavljačem a pri kojima se više nije opirala. Tako žrtva više ni ne zna da li je to zlostavljanje.

Pogotovo devojčice koje siluje otac koga su do tada najviše na svetu volele.I vole ga i dalje. Jer to je tata. A oni im čini ono što ih najviše na svetu boli. U svakom smislu.

Stručnjak za ovu temu preporučuje da pitanje postavimo – da žrtve čuju. Da shvate da i ako im se to dogodilo, to nije znak da one u tome voljno učestvuju. A kod višegodišnjih zlostavljanja, kazao je, to se često dešava.

Došla je na snimanje i poklonila mi pre emisije ukrasnu tikvu. Mila, nasmejana, lepa. Došla je sa porodicom.

Niže svoj život. Prosipa se pred nas jeziva sudbina, kroz odgovore na pitanja i razgovore izmedju. Ja počinjem da plačem, na sred scenografije i ne mogu da se zaustavim. Plače publika, kamermani. Čuje se kako zuje reflektori kolika je tišina u studiju.

I onda sam izgovorila pitanje. Sve te reči znam, ali ih nikad nisam izgovorila tim redom. Odgovor je bio DA. Poligraf je potvrdio. Tajac.

Pitam je koliko često ju je otac silovao. “Spavao je sa mnom kao sa ženom. Svako drugo veče.” Spavao. Lirski termin. Žrtva se više ne opire. I tako godinama. I- i dalje je žrtva. Iako ne pruža otpor, ne pokušava da pobegne. Žena teško može da se fizički opire muškarcu. Devojčurak pogotvo.

Ponekad je posle prebijanja vezivao ruke za noge i ostavljao je sa popucalom kožom, tako vezanu. Pretio da će ubiti braću i sestre.  Kad se okuražila da prijavi, vraćali su je ocu. Bila je devojčica koja se teško mogla opirati svom tati. Samo je ponekad, u početku, tiho ponavljala, tata nemoj molim te.

Pitala sam zbog sličnih priča. To se žrtvama dešava. Da li je to nešto najjezivije što je pitano u nekoj emisiji? Verovatno jeste. Da li se to žrtvama dešava? Da. Da li smo trebali da prećutimo? Da li smo trebali da je vratimo kući sa probnog razgovora i kažemo, ne, vaša priča je jeziva ne možemo da pričamo o tome u emisiji koja je svakako osporavana jer će da nas da napadnu? Da li sam trebala da prećutim nešto što je jezivo a što se dešava?

Oni koji su razumeli znaju da nisam. Oni koji su posle pretili da me treba javno silovati, sigurno drugačije misle.

Pitala sam je na kraju da li bi se obratila eventualnim žrtvama, devojkama koje se nalaze u sličnoj situaciji a možda nas sada gledaju. Gledala je u kameru i rekla – važno je da prijavite, važno je da nekom kažete, neko će pomoći. Ja nisam imala ko da mi pomogne,ko da mi veruje, ali nisam odustajala… samo je važno da ne ćutite, samo je važno da o tome govorite.

Laki smo na definicijama – pa ona to ustvari hoće, što mu se vraća, zašto ga ne ostavi, što mu se ne suprotstavi. Ovo je priča je jednoj devojčicici koja nije mogla da se suprotstavi svom tati. Okolina je ćutala i svi su bili saučesnici.

Jer kad žena tiho jeca, ne čujemo.

Ako glasno plače, pojačamo muziku.

Kad ujutru krije modrice, to je porodična svadja.

Kad drhti uplašena samo od zvuka njegovih koraka, to je njena stvar.

Kad mu se vrati iz očajnog verovanja da više neće, pa ko je jebe, zaslužila je.

A kad hoće da progovori, mi to ne možemo da slušamo jer je to što joj se dešava prestrašno.

Dan posle emitovanja emisije, kolega iz jedne poznate beogradske agencije mi je rekao da se njihova koleginica, po ko zna koji put javila da neće doći na posao,  sa uvek sličnim opravdanjem. Ovaj put je rekla da je pala niz stepenice.Njen poziv je prekinuo živ razgovor o sinoćnoj emisiji. Svi su znali da je prebijana i ćutali su.

Po prvi put, njih nekoliko je otišlo na njena vrata.

Pozvali su policiju i prijavili joj muža.

Priveden je isto popodne.

Advertisements

27 thoughts on “Zašto sam postavila (verovatno) najjezivije pitanje u istoriji televizije?

 1. Malo senzitivan naslov, postoje jezivija pitanja,
  Ipak podrzavam otvaranje vrlo skakljive teme, koju mozete ili da okrenete na dobru stranu u vidu pomoci zrtvama ali i da ih unistite,
  Nadam se da cete umeti da usmerite u pravom smeru, inace ce biti jedan senzacionalni trik koji vam se moze obiti o glavu – time sto cete napraviti jos vise zrtava, koje ne samo sto nece naici na razumevanje publike, vec ce ih ta ista okolina i osuditi i prepustiti njihovoj sudbini !

  Like

 2. Mislim, da je vrlo vazno to sto ste pitali. Sve je jezivo, okrece ti se u stomaku, ide ti na povracanje uz citanje teksta. Ali bitno je, da se nastavi i procita do kraja, da bi mogli shvatiti, kako je to zbilja neprihvatljivo i kako treba da se priznaju takva desavanja. Svaka casr, ne znam da li bi plakala, povracala, ili se derala. A definitivno bih vam cestitala.

  Like

 3. Vjerujem jer zena prica istinu godinama da ti to radi rodjeni otac fuj svaka cast zato sto si iskrena Bog ce ti pomoci vjeruj mi!!!😪😪😪😪

  Like

 4. Tatjana, pročitao sam Vaše obrazloženje. Shvatio sam da ovo Vaše pismo ima poruku. Međutim, odgovor na Vaše pitanje, koje ste postavili u naslovu, je rejting emisije. Znam da je to teško priznati. Uzmajući u obzir činjenicu da se ta emisija emitovala na Pinku u vreme kada je RRA trebalo više puta da kazni Pink zbog bljutavština u Farmi, čvrsto verujem, a i Vi i sam Željko Mitrović, znate da ste postavili tako “šokantno” pitanje zbog rejting. U suprotnom, ne biste čekali 3, 4 godina da objavite odgovor na pitanje koje ste sami postavili. To biste obasnili narodu i gledaocima koji su ostali iznenađeni u trenutku kada se to desilo. Koja je sada poenta pisati o tome? Tada je trebalo da to kažete. Međutim, takav izgovor Vam tada nije pao na pamet. Znam Tatjana da ste NLP master i ovaj spin, u vreme kada čitamo na vestima da se sve više dešavaju ubistva žena (nažalost), odlično Vam je poslužio za sticanje nekoliko moralnih poena. Međutim, Trenutak istine je emisija koja je bila operisana od morala. Samo pogledajte američku verziju emisije i koliko je blaga u odnosu na našu, balkansku, i sve će Vam biti jasno.

  Liked by 1 person

 5. Poštovana gospođice Vojtehovski, veliki sam pobornik razotkrivanja silovatelja, zlostavljača i inih monstruma ali ovaj put hoću da izrazim svoje duboko neslaganje s Vama. Pa zar u kvizu razotkrivati takve stvari? I to kakvom kvizu… Postojali su mnogo pogodniji načini da se ta napaćena djevojka i njena priča predstavi javnosti. Pa pobogu radili ste na nacionalnoj televiziji, dokumentarna emisija sa rekonstrukcijom događaja, zaključkom i epilogom je milion puta bolji način. Vaš uticaj mogao je takvu emisiju smjestiti u udarni termin! Izokretanje istine Vam jako dobro ide ali ja lično, ne bi mogao da spavam znajući da sam jednu takvu nesrećnu sudbinu iskoristio za podizanje gledanosti jedne takve emisije. Srdačan pozdrav.

  Like

 6. Televizija “Pink” nije emitovala posebnu emisiju o ovoj veoma ozbiljnoj temi, vec ste
  sudbinu sirote devojke stavili (Televizija u kojoj ste radili) u isti kos sa sitnim prevarantima,razvratnicima,kockarima i uopšte ljudima problematicnog ponasanja i morala, jer je vecina ucesnika u tom kvizu bila upravo to a i sam koncept kviza je bio veoma problematican, do te mere da je stiglo do samog dna, kao uostalom i sam “pink”.
  Ne znam cemu treba da posluzi ovaj vas tekst sada, ali vazno je da vi znate, kao sto ste znali i tada, dok ste radili te emisije.
  Nekako bili biste mi ubedljiviji da se nakon te emisije na “Pinku” otvorila debata na temu porodicnog nasilja i nasilja uopste,pa da ste u jednog takvoj edukativnoj emisiji postavili to “najjezivije pitanje u istoriji televizije”.

  Like

 7. Tatjana se olakšala, i to je jedina poenta ovog posta. Ovo što mi sad ovde laprdamo nebitno je potpuno, neće ni pročitati.
  Na stranu i to što mislim o televiziji kao takvoj, na stranu to što mislim o TV Pink, na stranu i ova priča i njena poenta i rejting i uzimanje para i gnusnost reality showova kod nas koja izmiče opisu, na stranu sve,
  ono što me žulja u priči je Tatjanino postavljanje kao da nije imala izbora. A izbor uvek, UVEK imaš. Pogotovo, autorko draga, kada si na takvoj poziciji, a bila si na poziciji ne samo da itekako birkaš i probiraš, nego i da diriguješ.
  Super je što je muž zlostavljane koleginice “priveden isto popodne” – to opravdava sve. Pa sunce mu žarko. Cilj opravdava sredstvo?

  Plače mi se i povraća u isto vreme, i nadam se da Tatjana NIKADA neće moći mirno da spava. Znam, međutim, da je to nemoguće, i da spava kao beba, jer se, evo, ispovedila, and that makes everything A-ok.

  Btw. radim na televiziji kao novinar i, nažalost, shvatam tužnu istinu – da nije ona, neko bi drugi to uradio i uzeo pare. Narod to voli i traži i to je cela istina. Iako opravdanja nema. Moja je stvar što mi je bitnije od posla i od para i od hrane i od udobnog stana to da mogu mirno da zaspim. Njen je izbor njena stvar.

  Like

  1. Čvrsto verujem da mediji kreiraju mišljenje i stav javnog mnjenja, tako je oduvek bilo i biće. Ne možete večito pričati da to narod voli i traži i da se zbog toga prave takve emisije i na taj način da se perete od odgovornosti i posledica koje će izazvati “suluda trka za rejtingom” kako volite da zovete prljavštinu za koju se takmičite da osmislite.

   Like

 8. priveden je?

  koji privid

  biće pušten, to svi znamo..na žalost znamo
  neće čak u zatvoru ni dobiti poštene batine da na svojoj koži oseti

  svaka čast za pokušaj!
  razumem svaki deo svake reči koju ste napisali
  na žalost

  samo znam i pakao koji će biti kad policija završi svoj deo posla

  jednom, nekada, možda
  svaki ovakav hrabar potez bude bio deo sume koja znači
  ( hrabar zbog gomile glasnih brđana oko nas, koji još uvek nisu sišli u civilizaciju iz svojih životinjskih jazbina)

  kada se jednom sve to ipak bude sabralo
  i bude nekome značilo…jednom….

  mala uteha za bilo koju žrtvu koja sad sedi vezana nekim svojim lancima
  ali, ima li iko bolju ideju?

  hvala za tekst! svaka vam čast

  Liked by 1 person

 9. Ovaj Vaš tekst nisam shvatila kao ispovedanje, ni kao opravdanje za bilo šta što ste javno uradili, a koji će velika većina čitalaca i publike osuditi. Poenta je u smelosti da se pomere granice u načinu razmišljanja, a Vi to radite tokom cele svoje karijere. Naši mediokriteti će to nazvati bezobrazlukom, drskošću, podizanjem rejtinga i ostalim. U osnovi svega postoji interes, to je neosporno. Očigledno je da je mali broj ljudi shvatio poruku, jer svi licemerno žmure kada se ogoli istina, a to užasno boli. Kada bi svi mi sondirali naše duše, malo se preispitali, ne bi nam trebao poligraf, samo savest. U našem balkanskom genetskom kodu postoji gen koji se zove pakost… nadam se da ćete i dalje veoma umešno znati da izađete s njim na kraj. Tantalov je posao naterati ljude da promene način razmišljanja….

  Like

 10. SRAM TE BILO TANJA VOJTEHOVSKI!!! KAKAV BEDAN POKUSAJ DA OPERES SAVEST. KAKO SE UJUTRU POGLEDAS U OGLEDALO? FUJ! SRAM TE BILO!

  Like

 11. Tanja, cemu sad ovo? Da li se uopste secate imena Julke Mitrovic? Njenog lika, kako izgleda, koja joj je boja glasa? Pathetic!

  Like

 12. Tanja, ako niste sigurni sta da mislite o nacinu kako ste postupili tada, stavite se(uz duzno postovanje) u ulogu te devojke ili zamislite svoju kcerku u njenoj ulozi. Mislim da nam je svima jasno kako ste trebali da postupite bez obzira na ocekivanja vase maticne kuce.
  Drugo, Pink je trebao toj devojci da pomogne na nacin koji ce buducim/sadasnjim zrtvama incesta zaista dati snagu da se bore i prijave zlocinca, ovako je emisija svedena na bljutavi rejting i senzacionalizam ! Dakle,placen psiholog,socijalna integracija i workshopovi koji zrtvu uce da ide dalje, da ima pravo na srecu i normalan zivot. Mozda je devojka koja je dosla u emisiju smogla snage da prica o tome, ali se pitam kako se njen zivot odvijao nakon te emisije i pritiska javnosti koja ne bira reci i sudi olako , a ona je vec bila eksponirana i nazad se nije moglo. Kao zena i majka zelim joj svu srecu sveta i saljem joj zagrljaj i osmeh od sto vati !!

  Like

 13. Usuđujem se da odem korak dalje i kažem da nekad imam utisak da je cela emisija režirana i da su osobe na poligrafu samo dobro plaćeni “glumci”. Budimo realni, ljudi ne žele da uzmu čipovanu ličnu kartu, a sad treba da poverujemo da će neko da dođe i ispriča najbizarnije detalje svog života… možda, ali uz debelu novčanu nadoknadu. Znajući koliko je šou-biznis surov, ne bi me iznenadilo da sam u pravu. U svakom slučaju, po sve nas bi bilo bolje da sam u pravu.

  Like

 14. Prvo bih da se zahvalim Tatjani na objavi ovog teksta. Ovo ce u mnogo cemu znaciti zrtvama koje su prosle ili jos uvek prolaze kroz torturu zlostavljaca. Citajuci ove komentare pozelela sam da ostavim svoj komentar. Razlog jeste kada vidite reakcije ljudi. O svemu drugom su pisali, kritikovali, najvise ruznih komentara sam procitala a ponajmanje su se bavili samom temom. Kako se oseca zrtva zlostavljanja! Upravo zbog takvih reakcija osobe koje su dozivele nekakav vid zlostavljanja to duboko pohranjuju u sebe i plase se da otvoreno kazu nekom. Pored toga sto je pravosudni sistem los pa osobe koje su nasilnici veoma brzo izlaze na slobodu, tu je i taj glavni faktor zbog cega se cuti. OSUDA OKOLINE. Ovo pisem iz licnog iskustva. Mene ne moze pokolebati sada nijedan ovakav komentar koji sam ovde procitala, ali tada sam bila mnogo mladja i bas zbog ovakvih izjava sam cutala. Da li je televizija koristila situaciju zarad boljeg rejtinga, porivi marketinskih sluzbenika ovde su sasvim marginalni. Meni kao zrtvi nasilja to nimalo neupada u oci, iz razloga sto se napokon o tome progovorilo (na ovaj ili onaj nacin). Upada mi u oci i zabrinjava me komentari citalaca. Vi ste ti zbog kojih zrtva gubi hrabrost da iskaze sta oseca i sta je muci. Vase reakcije su upravo te pored loseg pravosudnog sistema koje sprecavaju da prijavimo kada nas neko maltretira, jer se u vecini slucajeva konstatuje SAMA JE TRAZILA. Zao mi je zbog toga ja sam se licno sama izborila sa teskocama koje su unutarnje prirode. Ne bih volela da se ikome desi da bi razumeo. Volela bih da ljudi napokon postanu LJUDI.

  Like

  1. Osećaj stida kod žrtava i njihove okoline, koja ih je i napravila žrtvama, Dovodi do toga da nemaju ko da ih podrži. Nasilnici osećaju da su u pravu, jer jedino što znaju je nasilje, kako bi i mogli imati utisak da negde greše? Veoma je teško izaći iz kruga kvazimoralnosti svih onih koji ne žele da vide šta se oko nas dešava, a dešava se na svakom koraku. Ljudi vole da zabijajju nos u tuđe živote, ali se uvek povuku kad treba reći surovu istinu. Da, doživela sam orgazam… toliko je strašno, toliko je nadrealno užasno…ali ne sramotno za tu devojčicu, to svi zaboravljaju, sramotno je za odrasle osobe oko nje koje to nisu sprečile. Za sve nas odrasle koji nećemo reći istinu, koji ćemo okrenuti glavu. Ponekad je prava stvar izgubiti posao,pa pogledati šta nam je život doneo kada smo na raskrsnici na kojoj smo bili izabrali da ne budemo poltroni i kažemo istinu, koliko god se ona raznim seratorima ne sviđa. A život je sigurno doneo težak put. Samo, lakše je težak put sa čistom dušom, nego poznato lak put kad se duša prodala.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s